Középkori lovagok védték a zebrát Miskolcon

Lovagok védik a gyalogosokat

Megosztás

Meghökkentő látványban volt részük a járókelőknek és autósoknak csütörtökön, Miskolcon. Az egyik Búza téri gyalogátkelőhelynél középkori lovagok, egy pap és apácák “korlátozták a forgalmat”, rendőri jelenlét mellett. Nem a Jöttünk, láttunk, visszamennénk következő részét forgatták, de akkor mégis miről van szó?

A Kard és Kereszt Johannita Testvériség Miskolc Hagyományőrző Egyesület tagjai hívták fel a figyelmet a zebrák biztonságos használatára. Tájékoztatott róla a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei rendőrség nevű Facebook csoport. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság felkérésére felbukkanó Johanniták elsősorban az autósokat „fenyegették”.

A gyalogátkelőhelyeknél lassítsanak, jobban figyeljenek az elsőbbségadásra, ne a telefonjukkal, vagy egyéb dologgal szöszmötöljenek. A poszt hozzászólói örömmel üdvözölték az igazán ötletes akciót, ami révén talán kevesebb gázolásos baleset lesz.

A Kard és Kereszt Johannita Testvériség Miskolc Hagyományőrző Egyesület 2008 óta kívánja visszaidézni a keresztes háborúk idején tevékenykedő Johannita Lovagok Testvérisége szellemiségét, korhű öltözékben és fegyverzetben.

„Hisszük, hogy értékválságban küszködő világunkban szükség van a hagyományőrzésre, nem csak az elmúlt korokban fogódzót kereső maréknyi lovagi csapatunknak, hanem a közönség számára is, aki nyitott e kor szelleme és a lovagi eszméje, harcászata iránt.” Írják honlapjukon.

Hitelesen és korhűen idézik fel a lovagi erények, párviadalok középkori világát. A hazai katonai hagyományőrzők között specialitásuk a Johannita csatasor, az egykori szentföldi csataterek félelmetes formációja.

Az ötlet egy futóversenyen született, ahol a Johannita lovagok segítették az indulókat és a célba érőket. Ekkor kérték fel őket a zebrák védelmezésére, amire szívesen igent mondtak. Ugyan egyszeri performanszról volt szó, mégis elképzelhető a folytatása. Lutián Endre, a testvériség tagja szerint, ezt a lovagok is szívesen vennék.

Képek forrása: Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei rendőrség Facebook-csoportja

Így igazán biztonságos az átkelés

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek